Sveriges konsumenter (SK) har startat en livsmedelskampanj ”Vi kräver klartext om maten”. I ett öppet brev till Livsmedelsverket underskrivet av 14 medlemsorganisationer, framför man det berättigade kravet att vi som konsumenter får veta vad som finns i maten. En viktig del i budskapet är att ämnen som kan vara hälsovådliga för allergiker och överkänsliga måste deklareras. ”Det är ett berättigat, självklart konsumentkrav och en nödvändig redlighetsprincip att all mat märks fullständigt oavsett om den lagats på plats i butik, i storkök, på restaurang, är ett enskilt livsmedel eller är en färdigförpackad rätt” säger SK. SK vill att konsumenterna och också restaurangbesökare, ska kunna göra aktiva val när det gäller hälsa, miljö, djurskydd eller andra etiska ställningstaganden. Tillsatser och ursprung är viktiga delar. Vi har definitivt inte full valmöjlighet i livsmedelsbutikerna idag. Och här ligger utmaningen. SK har inte ägnat sig åt märkningsfrågor. Vi får luta oss mot Konsumentföreningen Stockholms app eller Medveten Konsumtions hemsida. Konsumentverkets hemsida ger bristfällig information. När det gäller ursprung så kommer inte EU:s märkningsförordning vara tillräcklig. Jag vill veta var kon finns som ger oss mjölken och framför allt osten. Jag anser också, i motsats till Livsmedelsföretagen, LI, att ursprungsmärkning ska gälla huvudingredienserna i halvfabrikat eller färdigrätter. Och i botten måste SK skaffa sig en genomtänkt livsmedelsstrategi med fokus på hållbarhet och konsumenträttigheter. Föreningen Vi Konsumenter har gjort ett förarbete som ni kan läsa om på www.vikonsumenter.org. Omvärlden har ändrats och kunskapen har ökat, vilket kräver att man aktualiserar sina ställningstaganden. Och så till slut- jag kommer inte köpa produkter från Melkers. Man kan inte lägga beslag på benämningen ”fäbod” och kalla tysk skinka Fäbodskinka. Men sådant fusk kommer att avslöjas av LRF:s app, som garanterar svenskt ursprung.