Inte bara för att det handlade om ”mina” frågor som ursprungsmärkning, antibiotikaresistens och djurskydd, utan för att valrörelsen gjort det tydligt att vi röstar inte bara på partier, utan också på människorna som representerar oss i EU-parlamentet. Det jag skrev i min krönika till Jordbruksaktuellt i mars känns verkligen aktuellt. Nuvarande och kommande EU-parlamentarikerna har varit mycket roligare att lyssna på än våra partiledare. Intressant är att man i en fråga har varit rörande eniga; svenskt djurskydd ska inte sänkas och det behövs krafttag för att komma åt medlemsländer som inte lever upp till beslutade djurskyddsdirektiv. Och uppriktigt sagt gäller detta inte bara gris utan också kyckling. I Polen har man 50 kg kyckling per kvadratmeter, när EU bara tillåter 42 kg. Sverige tillåter max 36 kg. Marit Paulsen har tidigare uttalat att det kan vara viktigare att holländska grisar får det bättre, än att svenska får det sämre. Nu går hon väldigt tydligt ut och deklarerar att vi måste försvara den svenska modellen med gott djurskydd eftersom den bidrar till att vi har lägst antibiotikaförbrukning till djur i EU. Det känns som att vara tillbaka till början av 90-talet, då vi tillsammans kämpade för att inte sänka avvänjningsåldern i Sverige för smågrisar, eftersom det skulle öka risken för smågrisdiarreer och öka antibiotikaanvändningen. Antibiotikaresistens har verkligen blivit den publika fråga, som den förtjänar och måste vara.
EU-valsdebatten har intressant nog också handlat om frihandelsavtalet TTIP, EU – USA. Det här är en gemensam konsument – och producentfråga. Ponera att man inte förändrar EU:s regelverk för livsmedelssäkerhet och djurskydd, men ger ökat tilträde för amerikanskt kött på EU-marknaden – amerikanskt kött som producerats med tillväxtantibiotika, hormoner och betaagonister. Då kommer EU:s bönder hamna i det som svenska bönder hamnat i idag – d v s konkurrens på helt olika villkor. Märkning kommer inte lösa frågan. Det finns alldeles för mycket anonymt kött på marknaden, inte minst inom storhushåll och restaurang. Annie Lööf har gått ut och tycker att man ska bojkotta danskt griskött i den offentliga upphandlingen. Å andra sidan var det Anni Lööf som inte tyckte att EU skulle införa några begränsningar kring livsmedelsäkerhet i sina förhandlingar (se tidigare bloggar). ”Jag är beredd på att gå i döden för den fria handeln med griskött” citat Rachel Mohlin i morgonens Public Service – alltså inte citat Annie Lööf.