Hur kan ett borttaget starkt mervärde stärka konkurrenskraften? Mervärdet, betande svenska kor, värderas högt av 167 459 medborgare, 76 procent av väljarna, dagligvaruhandeln, den offentliga upphandlingen och det samlade civilsamhället – konsument, miljö – och djurskyddsorganisationer. Livsmedelsföretagen anser att djurvälfärd och låg antibiotikaförbrukning är USP, starka unika försäljningspunkter.
Att ta bort beteskravet kan vara en fördel för konkurrenskraften sägs av vissa remissinstanser. Konkurrenskraft handlar i slutändan om att man får sin produkt på marknaden till rätt pris. Mervärden kan ha stor betydelse för att skapa efterfrågan och betalningsvilja. Det finns en konsumentstudie från SLU som visar att om man tar bort beteskravet vill konsumenterna ha en kompensation d v s en rejäl sänkning på priset på mjölk och ost. YouGov 2021 visar att tar man bort det starka mervärdet, betande kor, minskar viljan att välja svenskt radikalt. Det räcker inte med svenskt ursprung.
Och vad är alternativet? En kraftig ökning av antalet mjölkgårdar med flera tusen kor. Stora besättningar har mer problem med klövhälsan och högre utslagning av kor. Kan mindre gårdar i skogs – och mellanbygder och i Norrland verkligen konkurrera? Mejerierna tar fram en betesmjölk, vilket innebär kostnader för en särhållning. Kostnadsberäkning, som finns i utredningen Konkurrenskraft och ett gott djurskydd, har skattat kostnaden för beteskravet till 3 – 5 öre per kg mjölk. Det är med andra ord inte stora merkostnader jämfört med risken att förlora svenska marknadsandelar och prispress från import. Konsumenterna kan komma välja bort svenska mejeriprodukter och kanske också svenskt nötkött. Det skulle de i och för sig göra redan göra idag för det kött som kommer från ungtjurar, som inte får komma ut på bete.
Vi har en knäckfråga och det är kontrollen. Det finns signaler om att det finns mjölkgårdar som inte släpper ut sina kor. Och det är den offentliga kontrollens dilemma. Det kan vara långt mellan kontrollerna. För knappt 20 år sedan var samtliga mejeriföreningar utom Arla anslutna till Svenskt Sigill. Det innebär en kontroll varje år och certifieringsföretagen la mycket krut på att kontrollera att beteskravet efterlevdes. Sigill, mejeriföreningarna och Svensk Mjölk startade också upp ett projekt med betes coachers, som hjälp för att efterleva beteskravet. Nu har alla mejeriföreningar hoppat av utom Gäsene.
I dag talar Tidö-partierna mycket om medborgarnas acceptans. Medborgarna anses kräva ett lågt pris på drivmedel. Man har fel. Det finns en acceptans för högre drivmedelspriser som ett sätt att komma till rätta med klimatproblemen. En förutsättning är en rättvis belastning d v s glesbygden måste ges någon form av kompensation. När det gäller att Sverige ska behålla sitt krav på att svenska kor har rätt till bete, är samhällsstödet monumentalt. 167 469 undertecknare i kampanjen Jag vill beta är ett rekordartat utfall i en viktig värderingsfråga. Vi har även låtit göra en Verianundersökning (före detta SIFO). Där svarar 76 % nej på frågan om man anser att kravet på att alla mjölkkor ska gå på bete under sommaren ska tas bort från lagstiftningen. Endast 8 % svarar ja. Särskilt intressant är att bland Kristdemokraternas väljare svarar 78 % nej på frågan. De vill alltså inte att beteskravet tas bort. Landsbygdsminister Peter Kullgren bör lyssna på sina egna väljare och inte gå vidare med utredarens förslag i betänkandet Konkurrenskraft och ett gott djurskydd SOU 2024:56. Och det kan också gälla moderatväljare och Sverigedemokrater.
Den lilla föreningen Vi Konsumenter med 40 medlemmar pekas inte sällan ut av lantbrukspressen och lantbruksnäringen. Därför känns det så härligt att få stöd av mer än 160 000 medborgare. Vi konsumenter tillsammans med Djurskyddet Sverige, World Animal Protection, Svenska Djurskyddsföreningen, Djurens Rätt och Greenpeace överlämnade i onsdags en gedigen lunta med de drygt 160 000 unika undertecknare i uppropet, Jag vill beta, till representanter för Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna , Centerpartiet och Vänsterpartiet. Många positiva ord och man är imponerad av gensvaret på kampanjen och samarbetsmodellen.