I veckans ATL upprepas behovet av ökad mjölkproduktion. Avsändare är VÄXA och Arla. Om man räknar på mjölkekvivalenter så är självförsörjningsförmågan 70 procent. De 70 procenten användas av LRF och bl a Arla som ett argument för att öka den svenska produktionen och att konkurrenskraften måste stärkas. Det är då man anger ett borttaget beteskrav som en väg att öka konkurrenskraften. Jag har aldrig mött en redovisning från LRF eller LRF Mjölk som redovisar verkligheten. Den svenska mjölkkonsumtionen har minskat, medan ostkonsumtionen ökat rejält. Den minskade marknadsandelen för svenska mjölkekvivalenter beror på en kraftig ökning av import av ost. Som tidigare redovisats har dansk ost 26 procent av den svenska ostmarknaden medan svensk ost 2024 hade 23 procent. Och den danska osten är sannolikt till huvuddelen Arla-ost. Hushållsosten hamnar på andra plats i Svenskmärkningens ostrapport. Om man tittar på TV-reklamen från ICA dyker den danska hushållsosten ständigt upp och tyvärr också från COOP. Man kan se en parallell till när danskarna dumpade dansk fläskfilé i Sverige.
Gunnar Rundgren som är en mästare i att hitta siffror och fakta redovisar följande
0st försörjningsförmåga 1995, 89 procent, svensk andel 86 procent, 2024 försörjningsförmåga 37 procent och svensk andel 23 procent. Konsumtionsmjölk 1995 100 procent, svensk andel 100 procent 2024 försörjningsförmåga 104 procent och svensk andel 98 procent.
Han brukar också, precis som många av oss, peka på att produktionen av mjölkpulver har ökat rejält. Och svenska mejerier investerar för ökad produktion av mjölkpulver för export. Allt tyder på att det är en lönsam affär än så länge. Inget tyder på att mejerierna vill ge oss mer svensk ost om svensk mjölkinvägning ökar. Man talar om att det kräver nya investeringar. Och det trots att signalen är tydlig – 60 procent av konsumenterna vill ha mer svensk ost. Jag känner oro över att Arlas fusion med det tyska mejeriet innebär ökad import till Sverige av tysk Arla-ost.
Ursprungsmärkningen i butik är fortsatt otydlig. Det är dock glädjande att Arla börjar märka vissa av sin produkter med Mjölk från Sverige. Osten har av tillskyndarna av växtbaserat protein, utpekats som klimatbov, eftersom det går tio liter mjölk till ett kilo ost. Fokus på Arlas Farm Ahead – hållbarhetersättning ligger fortfarande på minskad klimatpåverkan och alldeles för lite på djurvälfärd och biologisk mångfald. Livsmedelsverket nya kostråd rekommenderar oförändrad konsumtion av mejeriprodukter, gärna fermenterade och magra. Ost kan ingå till en liten del.
För att upprätthålla nuvarande mjölkproduktion behövs att fler lantbrukare utökar säger VÄXA. Är det nödvändigt och borde vi inte efterlysa fler mjölkbönder i stället för att få fler 1000-kors besättningar?