Vem bryr sig om hur grisen har det?

Den kommentaren fick jag av danska köttföretaget Tulip, när jag frågade om ursprungsmärkning av Tulips produkter. Mitt svar var: ”Jag och många andra”. På Servera – dagarna på Nolia i Umeå fanns det gott om tillfällen att ställa frågor om ursprungsmärkning till kött – och charkföretag. Svaren var i några fall, inklusive Tulip: ”Jag vet inte”, vilket är klart otillfredsställande.Jag var i Umeå för att på uppdrag av Miljöstyrningsrådet presentera de nya kriterierna för offentlig upphandling av livsmedel kring livsmedelsäkerhet och djurskydd. Kriterierna fastställer vad som måste vara uppfyllt enligt lagen och vad som är möjligt att använda som utvärderingskriterier. Ursprung på allt kött är bl. a ett kriterium. Spårbarheten är viktig för livsmedelssäkerheten. Bland utvärderingskriterier finns möjlighet att ställa djurskyddskrav som finns i svensk lagstiftning där motsvarigheten finns i EU:s djurskyddsdirektiv. Att ställa krav på salmonellafrihet och kontrollerad användning av antibiotika är viktiga parametrar för att stärka livsmedelssäkerheten. Den stora utmaningen för grossister och leverantörer är att kunna styrka att kriterierna uppfylls genom certifiering eller intyg.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.