Löftessvek från C, Fp och Kd om ursprungsmärkning. Problem för små företag ges som dålig ursäkt.

Eskil Erlandsson besökte i går Sveriges Konsumenters årsstämma. På frågan om Centerns löfte om ursprungsmärkning, svarade Eskil att han som princip inte vill ha mer lagstiftning och att utökad märkning skulle ge problem för mindre och medelstora företag. Ett något märkligt och krystat argument för svenska företag som ser närhet, regionalt och lokalt som en konkurrensfördel och där ursprungsmärkning knappast innebär ett problem.

Inför valet intygade såväl Centern, Fp och Kd att ursprungsmärkning var viktig för att konsumenterna ska kunna göra medvetna val. Frågan ställdes av såväl Djurskyddet Sverige som Matvalet. Nu backar Eskil och pekar på att frivillighet är att föredra. Att påstå att små och medelstora företag skulle få svårigheter att ursprungsmärka är närmast patetiskt. Man känner igen argumenten från Kommissionens rapport kring märkning av utökat näringsinnehåll, men knappast kring ursprungsmärkning. Agneta Dreber Livsmedelsföretagen (LI) har fått en stark supporter i Eskil i tilltron till att industrin fixar detta på frivillig väg. Bristen på löften från LI:s om att ursprungsmärka inger inte förtroende.

Eskil Erlandsson talade om rätten att göra medvetna val. Det är bra att man certifierar och märker som KRAV och Svenskt Sigill sa Eskil. Han talade mycket om livsmedelsindustrin och producenterna och behovet av förtroende. Handeln som livsmedelskedjans viktigaste aktör nämndes inte överhuvudtaget, vilket är något märkligt.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.