Bönder älskar traktorer, men varför ska brittiska konsumenterna känna förtroende för produkter märkta med en röd traktor?

Sagt av djurskyddsgurun John Webster från Bristol University vid den stora konferensen om djurvälfärd i Berlin i början av maj. ”Little red tractor” är ett brittiskt kvalitetssäkringssystem som har stor utbredning i Storbritannien. Att märka produkterna med en traktor, är ett symtom på bristande konsumentkunskap. John Webster ger inte mycket för en kvalitetssäkring som bara säkrar lagstiftningsnivån. Men det bör observeras att brittisk djurskyddslagstiftning i många avseenden ligger under den svenska djurskyddslagstiftningen.

”Welfare Quality” är ett stort EU-projekt som pågått i tre år, som omfattar 44 partner i 17 länder. Förutom EU-länder sker samarbete med fyra partners i Latinamerika. Syftet är bl. a att utarbeta indikatorer för djurvälfärd och utarbeta praktiska strategier för att öka djuromsorgen. En annan uppgift är att utarbeta en standard för djurvälfärd. Här finns redan ett bra förslag som är en utvidgning av de engelska ”the five freedoms”. Följande principer ska utgör underlag för att mäta välfärden för lantbrukets djur:
1. Djur ska inte utsättas för långvarig hunger d v s de ska ha tillräckligt och lämpligt foder
2. Djur ska inte utsättas för långvarig törst d v s de ska ha tillgång till tillräcklig vattentillgång
3. Djur ska ha det bekvämt i samband med vila
4. Djur ska miljö med termisk komfort d v s varken för varmt eller för kallt
5. Djur ska tillräckligt utrymme för att kunna röra sig obehindrat
6. Djur ska vara fria från fysiska skador
7. Djur ska vara fria från sjukdomar d v s djurhållaren ska hålla en hög standard på skötsel och hygien
8. Djur ska slippa smärta som en effekt dålig skötsel, hantering, vid slakt eller vid operativa ingrepp ( t ex. kastrering eller avhorning)
9. Djur ska kunna uttrycka normalt, icke skadligt och socialt beteende exempelvis putsning
10. Djur ska kunna uttrycka normalt beteenden utöver de sociala beteendena d v s de ska kunna utföra artspecifika naturliga beteenden som beta
11. Djur ska behandlas väl i alla situationer d v s skötare ska eftersträva ett bra samspel mellan människa – djur
12. Negativa känslor som fruktan, utmattning, frustration eller apati skall undvikas.

Principerna kan delas upp i resursbaserade respektive skötselbaserade. Syftet är kunna identifiera orsakerna till dålig välfärd och vara underlag för rådgivning om möjliga förbättringar. Det känns bra att man har definierat ett antal viktiga parametrar.

Djurskyddsmyndighetens förslag till nationella föreskrifter för djurtransporter är för närvarande ute på remiss. Hur väl stämmer förslaget att grisar ska kunna transporteras 24 timmar med kriterierna för god djurvälfärd. Visst är djurtransporter en exceptionell situation, men var går gränsen för vad vi utsätter djuren för. Man kan också undra över var exceptionell avel som avel för dubbla lårmuskler (Belgisk Blå) hamnar i sammanhanget. Snabbväxande kycklingar anses ju också vara ett djurskyddsproblem.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.