Marvellous to have a ”farmer” in Eurogroup for Animals

Så uttryckte sig generalsekreteraren för det europeiska djurskyddet när jag blivit invald i styrelsen vid årsmötet. Även om jag tydliggjorde att jag inte jobbar på LRF längre, så känns det bra att min erfarenhet att driva djurskyddsfrågorna från bondeperspektiv kan bidra till något positivt från djurskyddssynpunkt. Djurskyddsfrågorna inom EU har formellt ett stöd i EU:s handlingsplan, men det nya urvattnade kycklingdirektivet visar hur svårt det är att väsentligt förbättra det för djuren inom EU.

Eurogroup for Animals (tidigare Eurogroup for Animal Welfare) samlar djurskyddsorganisationer från samtliga EU-länder under ett gemensamt paraply för att driva djurskyddsfrågorna inom EU och internationellt. Tidigare accepterades bara en medlem per medlemsland. Nu öppnas upp för fler medlemmar per medlemsland och även för internationella organisationer. Det ska göra Eurogroup starkare och den samlande aktören inom djurskyddsområdet.

Eurogroup arbetar både med att påverka lagstiftningen och att få marknaden och konsumenten att driva djurskyddet framåt. Eurogroup vill självkritiskt granska varför man inte kom längre när det gäller lagstiftning kring djurtransporter och nu också kycklingdirektivet. Det ligger ett stort ansvar på de nationella djurskyddsorganisationerna att påverka departement, minister EU-parlamentariker och CVO (chefsveterinärerna). Jag noterade att Eskil Erlandsson i en interpellationsdebatt med miljöpartiet kring Belgisk Blå ansåg att han bidragit till ökad välfärd för EU:s 4 miljarder kycklingar, medan Svensk Fågel, Eurogroup och Djurskyddet Sverige anser att direktivet är ett misslyckande. Välfärden kommer bara marginellt förbättras. Om dödlighet är den enda parametern för djurens välfärd kommer många uppfödare hitta vägar för att på papperet uppnå en lägre dödlighet. En beläggning på 40 kg per kvadratmeter ger stor risk för sämre fothälsa och betydande större benproblem.

Eurogroup har intressanta samtal med de stora detaljhandelskedjorna i EU. I Belgien har djurskyddet lyckats få de stora detaljhandelskedjorna att sluta med att sälja burägg. Inte förglömma att svenska COOP och Hemköp för flera år sedan slutade sälja ägg från gamla burar. Så småningom följde även ICA efter. Kvalitetssäkring och certifiering är del av Eurogroups projekt. Man vill använda Svenskt Sigills kriterier som ett exempel.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.