Christina Jutterström granskade medias hantering av grisskandalen

I går var jag smickrande nog inbjuden till SLU och kungen till Stenhammar med tema djuromsorg. Förutom trevliga föredrag och promenad i betesmarkerna, var behållningen Christina Jutterströms värdering av media i griskrisen i november 2009. SVT:s Uppdrag granskning ansåg inte att Djurrättsalliansens dokumentation höll måttet. Man hade ingen egen kontroll på materialet. Dessutom accepterade man inte att Djurrättsalliansen ställde ultimatum när det gällde datum för publicering d v s när Grisföretagarna hade stort möte på Elmia i Jönköping. Eko-redaktionen ansåg däremot att det räckte med att Daniel Öhman själv besökte Lars Hultströms gård tillsamman med Djurrättsalliansen. Daniel Öhman skaffade sig två intygsgivare Bo Algers och Johan Beck-Friis, som enligt Öhman bedömde att bilderna visade brott mot djurskyddslagen. Hur man nu kan göra det med utgångspunkt från några filmsnuttar. Christina Jutterström gav en eloge till SVT: s Uppdrag granskning, som med ett kritiskt förhållningssätt inte lät sig utnyttjas av Djurrättsalliansen.

Christina Jutterström som f d Vd för Sveriges Television och tidigare chefredaktör för DN betonade vikten av att media granskas. Men yttrandefriheten och tryckfriheten är heliga och makthavare ska granskas. Därför var det rimligt att Lars Hultström, som ordförande i Swedish Meats och ledamot i LRF:s styrelse fick figurera i media. Det klassiska rådet är, att blir man uthängd ska man ställa upp – vara väl föreberedd och inte ljuga.

Christina Jutterström ansåg att grisnäringen i det långa loppet tjänar på avslöjandena eftersom det ger möjlighet till korrigeringar. Den övervägande delen av Sveriges grisuppfödare sköter sig. Grundcertifieringen av hela grisproduktionen ökar säkerheten. Det är slakterierna som fattat beslut om certifiering och det är beklämmande att man inte tar ansvar för sitt beslut, när det blåser snålt kring Svenskt Sigills roll i uppstarten av revisionsprocessen. I morgon är det den sista kurstillfället för att kalibrera djurskyddsbedömningarna mellan djurskyddsinspektörer och veterinärer. Jag upprepar att svensk grisproduktion kommer vara den mest kontrollerade och den med bäst djuromsorg i EU. Jag hoppas att svenska konsumenter får kunskap om detta och gör ett bra djuromsorgsval.

3 kommentarer

 1. Johanna Larsson
  Publicerad 14 juni, 2010 at 1:32 | Permalink

  Har vi inte hört det tidigare? Att olika näringar i Sverige har det bästa djurskyddet i världen och den strängaste kontrollen? Så var andemeningen på Sveriges grisproducenters hemsida redan före avslöjandena. Det hänger liksom inte ihop…

 2. Stefan
  Publicerad 16 juni, 2010 at 11:26 | Permalink

  Djurrättsalliansen är lögnare och svenska djurbönder de mest kontrollerade, laglydiga och omsorgsfulla mäniskorna på hela planeten!

  100-tals timmar film räcker verkligen inte för att bilda sig en samlad bild av hur bra svensk djuruppfödning är.

  Köp svenskt och du vet att du hjälper djuren!

 3. Berit
  Publicerad 18 juni, 2010 at 17:29 | Permalink

  Djurrättsalliansen visa bara sanningen om hur grisuppfödarna behandlar svenska grisar.
  Svenska grisbönder de mest kontrollerade och laglydiga skriver Staffan,det stämmer inte med verkligheten det enda ni är ute efter är PENGAR,PENGAR ni har inget intresse av hur ni grisarna behandlas.
  Grisarna har samma värde som människan tänk på det.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.