Bananas – en blogg kan göra skillnad

I går sändes den oerhört spännande dokumentären på TV, Big boys gone bananas, kring filmen Bananas och dess skapare Fredrik Gertten. Filmen handlar ju om arbetare på Doles bananplantage i Nicaragua som utsattes för bekämpningsmedel. Bekämpningsmedel som kemijätten DOW hade dragit tillbaka på grund av dess farlighet – bl a risk för sterilitet. I rätten erkänner VD för Dole att man fortsatt använda medlet efter det att preparatet dragits tillbaka. Fascinerande och skrämmande hur ett stort multinationellt företag kan använda alla tänkbara medel för att smutskasta och försöka krossa en kritiker av företaget i form av den svenske dokumentärfilmaren. Med obegränsade resurser, med jurister och PR-företag som har sina tentakler ute i hela världen jagar man. Debattinlägg och sociala medier används för att såga Gerttens trovärdighet och den advokat som stred för plantagearbetarna. I hela detta skeende dyker bl a upp en svensk bloggare Alfonso Allende och säger nej till Doles fruktsallad på hamburgerestaurangen Max. Och Richard Bergfors, vd för Max, som den kloka person han är, meddelar Dole att han säger nej till Doles produkter. Och nu går drevet. ICA, Axfood och COOP hänger på och ifrågasätter Doles etik. Riksdagsmän i all ära, men här har verkligen marknaden sagt sitt. Och Dole drar tillbaka sin stämning och Gertten får till slut rätt att visa filmen även i USA. Men det satt långt inne. Och vem kan efter detta ha förtroende för livsmedelsföretaget Dole. Så säg inte att inte bloggare kan göra skillnad. Och så till slut – i den efterföljande debatten hänvisar Kerstin Brunnberg till den s k kadaverdebatten 1986. Hon hävdar att det fanns ett stort motstånd mot att ta bort döda djur i fodret till kor. Fel, säger jag som jobbade på Slakteriförbundet på den tiden. Det tog inte många veckor så hade Lantmännen och Slakteriförbundet insett att loppet var kört. Man tog bort döda djur och sjuka djurdelar i köttmjölet. Näringen tog bort allt köttmjöl och fiskmjöl i fodret till nötkreatur och får. Och detta var unikt. I grannlandet Finland ställde myndigheter och näring upp och försvarade användningen av kadaver i foder. Och att näringen valde rätt, vet vi, när det visade att BSE, galna ko-sjukan, smittade via köttmjöl gjort på sjuka kor.
.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.