Almedalen 2019

Olyckskorparna ropar att nu är det slut med Almedalsveckan. Den har blivit politiskt inkorrekt, växt över sina bräddar, blivit kommersialiserad och odemokratisk. Den politiskt korrekta Järvaveckan kommer ta över. Att statsminister Stefan Löfven uteblev förra året uppfattas som en tydlig politisk signal. Att han kom i år, berodde på att det är valår. Förr om åren var hela regeringen på plats. I år var bara ett fåtal statsråd på plats. Nästa år kommer det inte finnas mycket kvar av det gamla Almedalen. Så långt olyckskorparna, som för övrigt lät likadant valåret 2014. 2015 kommer Almedalsveckan minska rejält sa man då.

Så blev det inte. Jag har varit i Almedalsveckan varje år sedan 2006. Då var utbudet 1000 seminarier. I år fanns 4200 aktiviteter i Almedalskatalogen. När jag var där första åren fanns goda möjligheter att fördjupa sig nya intressanta områden. Konkurrensen om tiden var inte så stor. Djurskyddet Sverige ordnade för några år sedan ett seminarium på tre timmar. Nu är seminarier längre än en timme ett undantag. Det kan ibland bli snuttifierat när man behandlar ett viktigt ämne på 45 minuter och med många i panelen. Vi Konsumenters m fl seminarium var en timme och vi frågade ut fyra personer. Vi hade säkert fått ut något mer av utfrågningen med lite mer tid.

Jag tror inte att olyckskorparna får rätt denna gång heller. Det finns så mycket sprängkraft i mötesplatsen Almedalen. Jag kan inte tänka mig något mer demokratiskt. Här finns ett fantastiskt utbud av seminarier av mycket hög kvalitet öppna för alla. Man får respektera att kvällsmingel med utfodring begränsas till inbjudna. Här kan man möta nyckelpersoner och få kontakt med människor, som man normalt inte träffar. I kön till toaletten kan man få nya kontakter. Man behöver inte begära uppvaktning av ett riksdagsutskott för att få kontakt med relevanta politiker. Man kan ställa frågor till en minister. Almedalen är en arena inte bara för politiker, utan inte minst för ideella organisationer, myndigheter och akademien. Visst finns det kommersiella företag och det gäller att dessa hanterar sin roll ansvarsfullt. Jag gillar inte när man ställer ut bilar. Det som många är överens om är, att det är fullständigt oacceptabelt att Nordiska Motståndsrörelsen och andra likartade odemokratiska organisationer får utrymme att demonstrera, störa och trakassera. Juristerna talar om yttrandefrihet och demonstrationsrätt, men ska Almedalen fortleva som demokratisk möteplats så får årets hemska händelser inte upprepas. Sedan är ju Visby en fantastisk plats. Det är gångavstånd till allt och man kan inte försvinna tillbaka till jobbet. Jag ser fram emot Almedalen 2019.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.