En julhälsning

Lagom till jul kommer Jordbruksverkets senaste version av rapporten Hållbara livsmedelsystem. Jag är ändå stolt över att Vi Konsumenter får ge synpunkter till Jordbruksverkets rapport. Den tänker jag inte läsa innan julafton. Jordbruksverket vill ha synpunkter till 15 januari. Jag kanske blir besviken igen (se tidigare blogg). Som om det inte räckte hämtar jag ett stort paket i Matbutiken från Näringsdepartementet. 937 sidor plus en del 2 på ca 200 sidor. Det är ett betänkande av djurhälsoutredningen SOU 2020:62 ”En samlad djurhälsoreglering”. Det är 160 remissinstanser, men jag är onekligen stolt över att min lilla konsumentförening Vi Konsumenter ändå hamnar på remisslistan. Näringsdepartementet ska ha svar till 1 mars.

Det känns inte som vi blir sysslolösa nästa år. En mängd kallelser ramlar in. FN har kallat till en Food Summit i september nästa år och KSLA har bjudit in till ett seminarium i anslutning till detta. Sveriges Konsumenter använder sin matgrupp för att se över sin livsmedelsstrategi. Och Vi Konsumenter har hamnat i flera samrådsgrupper hos Livsmedelsverket. Och antibiotikafrågan är ständigt levande. Uppsala Antibiotics Center har ett seminarium
på gång med konsumentfokus. Jag är också del i ett utmanande och spännande KSLA- projekt som benämns Jordklotets vänner.

Betesfrågan kommer Vi Konsumenter, djurskyddsorganisationerna, WWF och Naturskyddsföreningen, se till att hålla vid liv. Jag blir deprimerad när jag läser ledaren i Land Lantbruk, som inte förstått att det finns något som heter djurskyddslag och marknad d v s konsumenternas förtroende. Ny ordförande för Växa, Magnus Carlman vill stärka konkurrenskraften och anser att tiden har runnit ut för kravet på bete. Vi får se vad som händer. Vi som vill ha ett möte med Arla, som nyckelaktör på den svenska mejerimarknaden, väntar fortfarande på svar. Inte bra för Arlas förtroende att man inte ens svarar.

Julafton firar jag med sonen Alexander. Skinkan är griljerad, currysillen färdig och rödkålen. Frågan är vad jag vågar äta. En långvarig infektion i en tand resulterade i en operation i tisdags, där två tänder med brygga försvann. Hittills har jag levt på grön ärtsoppa och yoghurt. Jag har i alla fall julpyntat ordentlig ute på Cirkusberget på Ingarö med tre granar (en inne och två ute), jullöpare, mycket ljus, hyacinter, julstjärna och en fantastiskt fin tulpanbukett från min styrelse. Till alla läsare av min blogg vill jag detta hemska 2020 önska en GOD JUL med god svensk julmat. Läs gärna Djurskyddsnytt med vad man ska tänka på när det gäller att välja julskinka.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.