År 2020 – ett år för eftertanke

Så tänkte jag, när jag för isolering flyttade ut till mitt hus på Ingarö i mitten av mars. Men så blev det verkligen inte Jag har aldrig haft ett år så fyllt av möten, konferenser och webbinarium via Zoom, Skype, och Teams. En gång i tiden sa jag att det var omöjligt att bo härute hela året med tanke både mörker, ensamhet och behovet av att kunna ta sig till olika evenemang. Men nu har jag gjort det, bott på Cirkusberget med hunden nästan ett helt år. Men jag har också haft syrran som sällskap att hämta tidningen varje morgon (brevlådan en km bort) och ibland gemensamma luncher och middagar. Dessutom har jag haft sonen Alexander på FaceTime en gång om dagen förutom besök en gång i veckan.

Annars har det varit ett skitår. Jag förlorade min älskade svägerska Britt i Covid 19. Britt – en fantastisk vänlig och klok människa. Med henne försvann alla syskonen Ståhle. När min äldsta vän Pauline blev smittad på sjukhus, så blev det riktigt oroligt. Det känns så viktigt att hålla kontakt med sina vänner. Många telefonsamtal har det blivit.

Ett utmanande skitår har det varit, när LRF:s stämma i oktober valde att uppmana LRF att ändra djurskyddsförordningen med mjölkkornas rätt till bete. Utöver det, Jordbruksverkets tolkning av sitt uppdrag om hållbara livsmedelsystem. Tolkningen av livsmedelsstrategin gör en inte heller så särskilt uppmuntrad. Förenklingen kring att växtbaserad mat löser klimatfrågan lever fortfarande. Jag har sagt till LRF Mjölk, att ska jag försvara kossans roll i ett hållbart jordbruk, så betackar jag mig för LRF-utspel om avvecklat beteskrav för mjölkkor. Att biologisk mångfald kommit på dagordningen nyanserar debatten något. En utmaning har det också varit att försöka övertyga om att framgången med den svenska modellen med friska djur med lågt behov av antibiotika till del beror på svenska djurskyddsbestämmelser och en god djurvälfärd. Vissa veterinärer är väldigt fixerade vid sjukdomar och sjukdomsbekämpning. Om detta har jag skrivit ett flertal bloggar.

Men glädjeämnen då? Jag gläder mig över att Axfoundation presenterat sina reviderade antibiotikakriterier vid upphandling och också inkluderat djurvälfärd. I slutet av november fick jag glädjen att presentera den svenska modellen vid ett nordiskt seminarium ordnat av SCAW kring temat antibiotikaresistens och djurvälfärd. Samma dag ordnade Vi Konsumenter tillsammans med Världsnaturfonden, WWF och Konsumentföreningen Stockholm ett seminarium kring växtbaserad mat. Jag hoppas budskapet gick fram att hållbarhet inte bara är klimatåtgärder, utan också biologisk mångfald, mark – och vattenanvändning, inte minst kemikalieanvändning och kväve och fosfor-kretsloppet. Jag fick glädjen att än en gång gratulera COOP för deras hållbarhetskriterier. Jag kan bli riktigt störd när Svensk Växtbaserad mat hävdar att växtbaserat löser alla hållbarhetsproblem. Och ifrågasätter att KRAV har regler för djurvälfärd. En rolig uppgift har varit att tillsammans med Djurskyddet Sveriges Emma Brunberg och Katarina Hörlin forma en konsumentguide, Djurschysst. Kriterierna för gris är färdiga och har använts för att ge råd vid köp av julskinka. Kyckling är på gång och därefter ägg. Vänta bara, vi kommer komma till mejeriprodukter. WWF har ju framfört till LRF, att tar man bort kravet på bete för kor, kommer svenska mejeriprodukter i Köttguiden, under djurvälfärd gå från grönt till gult. Så det så!

Jag trodde att jag skulle få tid att måla under denna period. Jag deltog i en målarkurs på distans i april och maj under ledning av min kära vän Marianne Lagercrantz. Det var väl så där. Distansmålning kan inte ersätta mötet och inspirationen att måla i grupp. Jag längtar till att måla på Fårö igen!

3 kommentarer

 1. Anders Ljunggren
  Publicerad 30 december, 2020 at 0:46 | Permalink

  Tack för dina blogginlägg. Själv coronadrabbad önskar dig ett bättre Got Nytt År-

 2. Sven-Ove Olsson
  Publicerad 30 december, 2020 at 11:24 | Permalink

  TACK för alla inlägg under året! Gott Nytt År!

 3. Peter Hellström
  Publicerad 6 januari, 2021 at 16:39 | Permalink

  Tack för allt jag får möjlighet att lära mig genom dina välskrivna bloggtexter!

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.