Människan är omnivor – d v s allätare

Marit Paulsen brukade tydligt säga att vi människor är allätare. Vi har inte rovdjurständer, d v s är inte rena köttätare, carnivorer, men har heller inte idisslartänder anpassade till att äta endast vegetabilier. Vi människor, liksom grisen, passar bäst för att äta både animalisk och vegetariskt mat. Även våra fjäderfän är allätare liksom många primater.

Häromdagen avlyssnade jag en podd med Patrick Wahlberg, rekommenderad av min son. Att lyssna på Patrick Wahlberg var intressant och givande och gav en del aha -upplevelser. Patrick vill se människan i ett helhetsperspektiv där hälsa är i fokus. Samtalet handlade mycket om mat. Patrick inledde med att konstatera att det som är gemensamt för alla människor är att människan är omnivor d v s allätare. Under hela människans historia – miljontals år, har människan ätit animaliska livsmedel. Alla naturfolk äter animalier och lider sällan av vällevnadssjukdomar som diabetes, övervikt och hjärt – kärlsjukdomar.

Precis som Patrick har jag full respekt för att människor av etiska skäl avstår från animaliska livsmedel. De som inte vill medverka till oacceptabel djurhållning. Men han tror och ser att vegotrenden kommer vända mot en köttrend. Men, det som vi alla överens om, välj mindre och bättre kött. Välj kött från betande djur, ekologiskt kött och ät hela djuret – nose to tail och också inälvsmat. Kött ger sällan irritation i tarmen. Lunds Universitet studerar just hur proteinrika baljväxter bryts ned i tarmen.

Det finns vissa saker som också är gemensamt för alla enligt Patrick. Avstå från raffinerad stärkelse, socker, godis och bakelser. Men det finns skillnader i genetiken och regioner i världen. Det finns naturfolk nära ekvatorn, som kan äta stora mängder stärkelse utan att drabbas av diabetes eller andra hälsostörningar. Medan inuiterna hämtar en stor del av sin näring från fett och protein. Mättat fett kan fungera bra i norra Sverige.

Patrick Wahlberg är civilekonomen från Handelshögskolan i Stockholm som valde att arbeta med hälsa och välbefinnande. Han arbetar i dag internationellt inom området och sitter även i redaktion för Näringsmedicinsk tidskrift samt har startat och skriver på hälsosidan Perfekthälsa.se. Patrick Wahlberg är författare till hälso- och livsstilsboken PXP – Ditt bästa jag. Det är en bok som handlar om att nå mål och förverkliga drömmar. PXP, står för Program for extraordinary performance – fysisk och mental hälsa.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.