Framtiden var bättre förr

Så står det på min egenmålade sentens/tänkespråktavla från våren 2020. Och så känns det i slutet av detta overkliga år 2021, följt av det dramatiska 2020. Pandemier går väl över så småningom, men klimatförändringarna kommer. Årets skörd blev bra mycket mindre än förväntat på grund av olämplig väderlek. Mina rönnar torkade nästan bort. Vår nya miljö – och klimatminister tror inte Sverige klarar sina klimatmål, men hon ger ingen vägledning kring hur vi ska nå målen. Transporterna ska prioriteras – men hur? Politiker tror gärna att innovationer ska lösa våra klimatutmaningar. Det är enklast så. Det gäller exempelvis batterifabriker, det kolfria stålet, den kolfria cementen och framför allt ny kärnkraft. När det gäller jordbruket är det precisionsodling, sensorteknik, AI och eltraktorer – eller? Är det rätt av mig att vara pessimistisk? Läs gärna om mina stora förhoppningar på nygammal teknik conservation agriculture och regenerativt jordbruk som maximerar fotosyntesen.

Med åren får man perspektiv på livet. På min sentenstavla hittar man tänkespråk kopplat till årtal. 1943 ”Hjärtat ska gro av drömmar”. 1963 blev början till ett eget liv – student, att flytta hemifrån och börja det propedeutiska året av agronomutbildningen på Svalövs lantbruksskola. 1974 ”Meningen med livet”. Då bildade jag familj, gifte mig och fick min ende älskade son Alexander. En av mina gamla vänner från 60-talet dog 2008. På hans begravning spelades låten från Life of Brian ” Always look on the bright side of life”. Jag har gjort fler tavlor med den texten. Det är bra att påminnas. 2002 ”Tid för eftertanke”, blev ett minnesvärt år. Jag hade tagit ett halvår tjänstledigt efter en konflikt med LRF:s ledning (som löste sig). Bosse och jag bilade genom Tyskland, Frankrike och Italien. Mycket fina minnen från vackra landskap, underbara gamla små städer och vilken mat. Det var ett halvår då jag gjorde allt. Åkte skidor med syrran i Kallgården i Jämtland (där var familjen på sportlov under 50-talet), red med min systerdotter Marianne i Andalusien, målade med Marianne på Fårö, hade en underbar segling med Bosse i norra skärgården och avslutade med fjällvandring och målning i Saltoloukta i Lappland i september. Fick följa hela våren på Ingarö. Det var verkligen en tid för eftertanke. Julen 2019 fick jag en bok av Alexander med titeln ”Shit happens”! Och det gör det väl. Det är bara frågan om hur vi hanterar det?

Min mamma brukade alltid säga ”Sedan blir det bättre”. Det var trösterikt, men frågan är om det gäller? Det blir inte bättre av att konstatera att jag är 78 år gammal. Det känns som om det går åt fel håll. Jag hade ”förmånen” att hamna på Land Lantbruks 50-lista över de som gjort störst avtryck 2021. På äldst på 50-listan hamnar jag på andra plats efter Kerstin Ekman. Men Land Lantbruks listning, får bli en uppmaning liksom den som jag fick av Astrid Lindgren på början av 90-talet ”Ge inte upp!”. Jag vill försöka ge ett litet, litet bidrag till att sedan blir det bättre till min son och mina barnbarn. Och jag ska försöka avsluta min bok ”Ge inte upp ” med ett urval av mina bloggar mellan 2006 och 2021.

2 kommentarer

 1. Eva-Maria Bengtson
  Publicerad 30 december, 2021 at 23:56 | Permalink

  Fint skrivet.
  Ett bra år 2022 önskar jag dig och oss alla.
  Eva-Maria Bengtson.

 2. Åsa F
  Publicerad 3 januari, 2022 at 20:40 | Permalink

  Tack för din tänkvärda text.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.