Anita Goldman plus Elin Röös!

Vilken blir vägen framåt? Jag har sagt det förut Vi måste ställa om! Men hur? Och hur ska vi få med oss de viktigaste aktörerna i livsmedelskedjan, livsmedelsindustri och dagligvaruhandel och inte minst politikerna? Konsumenterna och marknaden kan inte ensamt lösa frågan. Trycket måste komma underifrån så att politikerna känner stöd för att modigt kunna förmedla behovet av att vi faktiskt inte kan fortsätta precis som idag. Så säger klokt Elin Röös i sommarpratarna i fredags. Vi måste sluta med att konsumera och producera resurskrävande varor. Redan Stefan Edman med utredningen 2005 Biffen, bilen, bostaden pekade på värdet av att konsumera vård, omsorg och kultur i stället för prylar, onödigt bilresande och flygturismen. Vi behöver knappat bli olyckligare för det. Men det tror många politiker. Jag har medvetet minskat mitt resande, köper väldigt lite kläder och inga onödiga prylar (jag har ju det mesta), slänger bara mögligt bröd, äter i säsong, ofta med kort datum, äter mindre kött, väljer MSC/ASC- fisk, åker så långt möjligt kollektivt o s v. Men visst har även jag många utmaningar när det gäller exempelvis elförbrukningen och bilkörande. Jag är djupt imponerad av Elins övergång från flyg till tågåkande.

”Jorden vi ärvde på väg att ta slut – kriget mot jorden leder mot kollapsen” det var rubriken på Anita Goldmans berörande artikel i DN den 11 augusti. Anita Goldman tar upp utarmningen av de bördiga jordarna. De svarta jordarna i Ukraina och i mellanvästern i USA som byggde på betande djur och perenna växter med blommande jordhälsa. Specialiseringen med det monokulturella jordbruket där vi skiljt djuren från jorden, placerat dem i stora stallar och brutit kretsloppet – äng är åkers moder. Kan det generativa jordbruket eller agroekologi återta en effektivare fotosyntes och bidra till levande livsviktiga jordar? Elin riktar ett tack till alla bönder! Utan bönder – ingen mat. Men var hamnar investerarnas orimligt stora intresse för food-tech-satsningar d v s mat utan bönder- syntetiska animalieprodukter som kött, ost, fisk o s v? Och hur står det till med näringsinnehållet? Ska vi ha ost som består av palmolja och stärkelse?

Vi behöver mer betesmarker i Sverige. Elin talar, som många, varmt om naturbeteskött. Men vilka djur är det som ska beta? Är det dikoproduktion hon förespråkar? Mjölkkorna finns inte i Elins resonemang. Vi vill ha mindre mjölkrastjurar på stall och fler stutar på bete. Och inte heller skillnaden mellan metan och koldioxid när det gäller nedbrytningstid i atmosfären ingår i resonemanget. Vad händer med nationella miljökvalitetsmål när vi minskar vår konsumtion av rött kött med 30 – 70 procent? Annars är Elin mycket inne på, som många andra d v s att utnyttja idisslarnas förmåga att omvandla gräs, örter och fiberrika produkter till värdefullt protein och grisar och kycklingar för att förädla biprodukter. Vi kan behöva produktionen av spannmål och ökad baljväxtodling till humankonsumtion.

2 kommentarer

  1. Rolf Broberg
    Publicerad 16 augusti, 2022 at 13:25 | Permalink

    Jag lyssnade också på Elin Röös. Ett viktigt sommarprat! GP skrev att det mest var skåpmat, men vi behöver verkligen höra samstämmig info gång på gång från olika forskare och ur olika perspektiv.

    Omställning behövs på alla plan. Men det borde inte vara någon konst för lunchrestauranger att erbjuda varianter av dagens kötträtt med halv köttmängd och istället komplettera med något gott vegetariskt. Sista tuggan kött tillför ändå inte mycket för matupplevelsen. Varför inte en generell symbol i menyn på de rätter som kan beställas i halva köttet-variant? Många fler skulle nog kunna tänka sig halvt kött än helt vegetariskt. Mjukstart!

    Jag har föreslagit det på ”mina” lunchrestauranger. En enda kock fattade och tipsade mig varje gång det var möjligt. Oftast äter jag annars fisk eller vegetariskt, men många lunchrestauranger behöver skärpa sig på veg-fronten!

  2. Rolf Broberg
    Publicerad 17 augusti, 2022 at 9:33 | Permalink

    Apropå portion med halv köttmängd: Under semestern beställde min fru och jag ofta en salladsrätt och en med kött eller fisk. Och så delade vi på bägge.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.