80 år av minnen – en tidsresa a´la Gokväll

Det här är en version på mitt tal på födelsedagsfesten. När TV- programmet Go-kväll bjuder in gäster så finns varianten tidsresa då man får plocka ut några viktiga årtal. Förutom födelseåret 1943 vill jag lyfta några år som haft stor betydelse. Det är klart att jag inte minns min födelse. Men jag glömmer aldrig en kreativ helg på Folkuniversitet med Marianne då en deltagare väldigt dramatiskt ligger på golvet målande med händer sin egen förlossning – mycket rött.

”Hjärtat ska gro av drömmar” En favoritdikt av Bo Bergman hittad i en av Astrid Lindgrens ungdomsböcker. Som följt mig sedan barn
Hjärtat skall gro av drömmar,
annars är hjärtat armt.
Liv, ge oss regn som strömmar.
Liv, ge oss sol och varmt.
Så blir det ax om sider,
och med ett tack till allt
gå vi mot skördetider,
vemod och vinterkallt.

Nästa år 1963 Nu lyfter jag! Student – vilka tider jag delar med vännerna Claes och Ingrid. Vi firar 60 års jubileum. Ju äldre vi blir ju oftare träffas vid. Det året 1963 flyger jag ur föräldraboet och börjar min yrkesutbildning ett propedeutiskt år på Svalövs lantbruksskola. Hösten 1964 hamnar jag på Ultuna. Början på en agronomutbildning, som jag aldrig ångrat. Årskursen ska träffas i juni.

1974 Jag gifter mig med Bosse i ett gnistrande kallt Sigtuna. Mamma bjuder på härlig middag på Stallmästargården. Det blev 45 år med Bosse. I maj kommer meningen med livet Victor, Alexander. Så många år av upplevelser, sorg och glädje. Resor, segling, musik, mat, skärgården, Cirkusberget. Och att följa hans fina karriär. Och nu har jag fått barnbarnen Hanna och Karin Han är lika sugen och bra som jag att publicera sig (vill bara nämna att min senaste artikel kom i Land Lantbruk 16 mars kring konsument och djurskydd).

2002 Oj Efter en liten konflikt med ordförande i LRF Caroline Trapp bad jag om tjänstledigt ett halvår. Det ska nämnas att Caroline sedan ångrade sig och bad om ursäkt. Men vilket halvår! Jag åkte till Kallgården med Dutta, i februari, Bosse och jag tog bilen till Tyskland, Frankrike och Italien. Hem via tranorna vid Hornborgasjön. Jag målade med Marianne på Fårö, red med systerdöttrarna i Frankrike, bilade till Dalarna och avslutade med resa till Saltoloukta. Verkligen ett år med eftertanke.

2006 Startade min blogg på Svenskt Sigill. 100 bloggar är tänkt att bli en bok Ge inte upp. Efter starten i mars är jag uppe i 1210 blogginlägg. Det är inte lätt att välja 100.
”Framtiden var bättre förr”, men ”Always look on the bright side of life”. Den spelades på begravningen av min gamle kära vän Pille i Jacobs kyrka 2008. Jag har en tavla med den texten. (jag vill ha låten på min begravning). Shit happens Get over it (en bok jag fick av Alexander). Den skickar väl samma budskap som det vår mamma alltid sa SEDAN BLIR DET BÄTTRE och jag vill sluta där. Det är så tunga och svåra tider. Man måste tro att det blir bättre. Man får väl lyssna till Astrid Lindgrens råd Ge inte upp!

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.