”Bönderna vet bäst!”

Det är mantrat som skickas ut från LRF och bondeföreträdare. Det kan gälla djurskydd, exempelvis om eller när kor ska få beta eller vad som är hållbart jordbruk. Sist var det ordförande för LRF ungdom Katarina Wolf på KSLA som hävdade att bönderna vet bäst, när det gällde klimat- och miljöåtgärder. Det var en reaktion på hur jordbruket måste ställa om förmedlat att Peter Sylwan från KSLA:s projekt Bruka utan att Förbruka. Budskapet har också aningslöst antagits av landsbygdsministern och utredaren Elisabeth Nilsson, Konkurrenskraft och starkt djurskydd. Ett populistiskt budskap som kanske kan motverka nödvändiga åtgärder för att ställa om jordbruket och för att enligt djurskyddslagen säkerställa att djuren får tillräckligt skydd. Man gör ju redan tillräckligt – eller?

Med all respekt för att det finns många kompetenta, engagerade och handlingskraftiga lantbrukare som oberoende av lagstiftning sköter sina djur väl och ställt om till så mycket grön mark som möjligt året om, plöjningsfri odling, sår mellangrödor och blomsterremsor och driver ett kretsloppsjordbruk. Ett jordbruk där den biologiska mångfalden gynnas av bete av naturbetesmark och jordhälsan förbättras med biologisk mångfald under jord.

Läs KSLA-rapporten och inse att vi måste ställa om för att gynna fotosyntesen, öka kolinlagringen, minska näringsläckaget, gynna den biologiska mångfalden och minska klimatpåverkan. Att ställa om till ett fossillfritt jordbruk är en viktig del. Vi är definitivt inte där. Det är också en fråga om vilka medel vi ska använda. Det intensiva jordbrukets negativa effekter är ett marknadsmisslyckande, som också belyses i rapporten Bruka utan att Förbruka. Ska vi verkligen låta marknaden bestämma vilket skydd av djuren vi ska ha. Det anser inte EU-kommissionen som arbetar med tydliga regelverk. Och det ansåg inte riksdagen 2018, när man antog en ny djurskyddslag.

Sist när jag åkte tåg mellan Stockholm och Göteborg ser jag svarta nyplöjda åkrar. Det är just det vi ska undvika – bar åkerjord som läcker näringsämnen. Det är som Peter Sylwan säger, man måste tänka om. En fet svart höstplöjd åker var något man en gång var stolt över.
Bönderna vet bäst! Det finns inga kompetenskrav för att bli lantbrukare. Att hävda att ca 60 000 lantbrukare har likartad kompetens och drivkraft är pretentiöst av LRF och bondeföreträdare. Ska vi lägga ned SLU och rådgivningen? Vet alla mjölkbönder om att korna behöver 8 timmar vila/mörker bara som ett exempel. Och att sinkorna bör ha 16 timmar mörker för att återhämta sig. Hade alla varit på rätt väg hade vi kanske sluppit se höstplöjda åkrar. Och det hade inte förekommit avvikelser i djurskyddskontrollen. Smutsiga djur, för hög beläggning, magra och inte behandlade sjuka djur. Man ser kor i lösdrift som halkar runt på hala golv och står med klövar i gödsel och urin. Och ranglåga kor har det tufft i lösdrift.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.